Δώρο Πάσχα!
- Antonis Avgerinos
- 1 day ago
- 3 min read
Η σωστή προετοιμασία είναι πάντοτε η καλύτερη στρατηγική!
Είσαι επιχειρηματίας και απασχολείς προσωπικό?
Έκλεισε ο Μάρτιος και πρέπει σε λίγες ημέρες να ετοιμαστείς για την επόμενη σημαντική πληρωμή της μισθοδοσίας: Δώρο Πάσχα!
Γιατί είναι σημαντικό?
Είναι σημαντικό το ποσό: Προκύπτει υποχρέωση καταβολής μισού μισθού! Δηλαδή τον Απρίλιο, ως επιχειρηματίας δεν θα καταβάλεις 1 μισθό σε κάθε εργαζόμενο, αλλά 1,5! Μάλιστα για τον υπολογισμό του μισθού πρέπει να θυμάσαι πως:
Για τον υπολογισμό της καταβολής του μισθού υπολογίζονται οι αποδοχές που λάμβαναν οι εργαζόμενοι 15 ημέρες πριν το Πάσχα.
Στις αποδοχές συμπεριλαμβάνονται ό,τι απολαβές αφορούν τακτικές αποδοχές πέρα του μισθού (παραδείγματα: επίδομα κατοικίας, υπερωρίες, πριμ, αμοιβή για προμήθειες κτλ)
Είναι καθορισμένο από την Ελληνική Νομοθεσία το χρονικό περιθώριο που μπορεί να πληρώσει ο εργοδότης το Δώρο Πάσχα: Καταβάλλεται στους δικαιούχους την Μεγάλη Τετάρτη. Δεν μπορεί να καταβληθεί ούτε μια ημέρα αργότερα χωρίς κυρώσεις.
Είναι πολύ σοβαρές οι κυρώσεις. Η Ελληνική Νομοθεσία έχει θεσπίσει Ποινικές Κυρώσεις για τυχόν καθυστέρηση καταβολής του Δώρου. Η τιμωρία σε περίπτωση μήνυσης είναι μέχρι 6 μήνες φυλάκισης και το πρόστιμο από 25% έως 50% του χρηματικού ποσού.
Η νομοθεσία για το Δώρο Πάσχα είναι Δημόσιας Τάξεως, επομένως ο εργαζόμενος δεν επιτρέπεται να παραιτηθεί από την αξίωση καταβολής, ενώ είναι άκυρη η οποιαδήποτε συμφωνία περί μη καταβολής του
Επομένως, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγεις την πληρωμή του Δώρου Πάσχα! Άρα πρέπει να βρούμε τρόπους διαχείρισής του!
Από την εμπειρία μου έχω δει πως σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται καθολική στρατηγική:
Ταμειακές Ροές: Έχω διαπιστώσει πως οι εταιρείες που εφαρμόζουν καθολική πολιτική ταμειακών ροών, έχουν πολύ καλύτερη ταμειακή θέση. Συγκεκριμένα, διαπιστώνω και βιώνω τις εξής σημαντικές αλλαγές:
Έχουν καλύτερο έλεγχο στις ταμειακές εισροές. Μέσω της ορθολογικής χρήσης των Οικονομικών Υπηρεσίων, διαπιστώνω πως οι εταιρείες αυτές έχουν ξεφύγει από το χάος και τον πανικό της κατάστασης: "θα δούμε πότε θα πληρωθούμε". Έχουν φθάσει σε ένα σημείο όπου έχουν χτίσει αρμονικές και λειτουργικές σχέσεις με τους πελάτες τους. Μπορούν να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν επί ίσοις όροις ακόμη και το κομμάτι της αποπληρωμής χωρίς να φοβούνται να το θίξουν!
Λαμβάνουν τις εμπιστοσύνης των πιστωτών τους. Οι πιστωτές και προμηθευτές γνωρίζουν πως θα πληρωθούν. Γνωρίζουν οτι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία έγκρισης πληρωμών, η οποία ακολουθείται για κάθε μήνα και είναι ίδια για όλους τους προμηθευτές.
Στρατηγική πληρωμών. Η ορθολογική εφαρμογή των Οικονομικών Υπηρεσιών συμπεριλαμβάνει και την στρατηγική διαχείριση των υποχρεώσεων της Εταιρείας. Έχω βιώσει την αλλαγή από το "πληρώνουμε αμέσως μόλις ενοχληθούμε" στο "υπάρχει πάγια πολιτική πληρωμών". Η Διοίκηση της εταιρείας έχει ξεκάθαρους στόχους όσον αφορά την εξόφληση των υποχρεώσεων. Έχει διαβαθμίσει την προτεραιότητα των υποχρεώσεων και, ίσως ακόμη πιο σημαντικό, έχει κανόνες στο πότε και υπό ποιους όρους αναλαμβάνει νέες υποχρεώσεις. Έτσι λοιπόν, φθάνει στο σημείο να είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, ακόμη και σε δύσκολα χρονικά σημεία, όπως είναι ο Απρίλιος, μήνας αποπληρωμής Δώρου Πάσχα, χωρίς να αδειάζει ο τραπεζικός λογαριασμός, χωρίς να μένει κάποιος απλήρωτος. Ναί, πληρώνεται ακόμη και ο ίδιος ο επιχειρηματίας!
Δημιουργία πηγής πληροφόρησης! Ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι του μετασχηματισμού των Οικονομικών Υπηρεσιών της εταιρείας είναι η δημιουργία πηγής πληροφοριών. Συγκεκριμένα, ένα από τα σημεία που επιμένω από την αρχή σε κάθε νέα συνεργασία, είναι να μελετήσω τις υφιστάμενες δομές, διεργασίες και διαδικασίες των Οικονομικών Υπηρεσιών. Γιατί αυτό είναι σημαντικό? Από εκεί ξεκινάω για να καταλήξω στην δημιουργία των Οικονομικών Υπηρεσιών που δεν ασχολούνται πλέον με την καταχώρηση των παραστατικών ή την έκδοση των φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Πλέον οι Οικονομικές Υπηρεσίες έχουν ως δεδομένο την καταχώρηση των παραστατικών και την έκδοση των υποχρεώσεων, αφού ο στόχος είναι η παροχή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης σχετικά με την πορεία και την θέση των οικονομικών της εταιρείας. Έχω διαπιστώσει πως όσο καλύτερα οργανωμένη είναι αυτή η πηγή πληροφόρησης, τόσο λιγότερος πανικός επικρατεί τόσο στο προσωπικό της εταιρείας όσο και στον επιχειρηματία, αφού ο ίδιος γνωρίζει την εξέλιξη των εργασιών της εταιρείας του.
Άμεση λήψη αποφάσεων. Το επόμενο βήμα που ακολουθώ μετά την δημιουργία πηγής πληροφοριών είναι η δημιουργία διαδικασίων που επιτρέπει την άμεση λήψη αποφάσεων. Ο επιχειρηματίας πλέον δεν περιμένει να περάσει το 3μηνο για να δει την πορεία της επιχείρησής του! Αντίθετα, σε λίγες ημέρες μετά την αλλαγή κάθε μήνα, έχει στην διάθεσή του τα κύρια οικονομικά δεδομένα της εταιρείας του! Επιπλέον, φροντίζω να κάνουμε άμεσα και strategy call, ώστε να συζητήσουμε σε βάθος τα όποια σημεία χρήζουν προσοχής, πρίν μετατραπούν σε πρόβλημα!
Επομένως, τι μπορείς να κάνεις σήμερα για να αποφύγεις ταμειακά προβλήματα στο αύριο?
Φτιάξε διαδικασίες πιστωτικού ελέγχου
Θέσπισε στρατηγική δαπανων / επενδύσεων και πληρωμών
Δημιούργησε πηγή πληροφόρησης
Χτίσε βάσεις ώστε να μπορείς να λαμβάνεις άμεσα αποφάσεις
Comentários